Agressie in samenleving opgelost door ‘leren’ vechten.

“Als hij door je heen ging was het over. Als hij je raakte was je gebroken. Als je zijn stoot blokkeerde was je arm verplaatst of gebroken en als je niet afweerde dan was je rib gebroken”.

 

Masutatsu Oyama; de grondlegger van full-contact karate. Een greep uit zijn leven.

 

Stierenvechten met blote handen.

In 1950 startte ‘Mas Oyama’ met het testen en demonstreren van zijn kracht door te vechten tegen stieren. In totaal had hij tegen 52 stieren gevochten, drie daarvan waren op slag dood en bij 49 stieren had hij de horens afgehakt door middel van een ‘shuto’ (met de blote hand; ‘Knifehand’). In 1957 op 34 jarige leeftijd, was hij in Mexico bijna overleden aan de gevolgen van een stier die hem in de rug aanviel en doorboorde. Hij was nog wel in staat de stier van zich af te vechten en zijn horens af te breken. Hij heeft zes maanden op bed gelegen waarna hij was hersteld van de wond.

In 1952, reisde hij naar de Verenigde Staten om zijn karate live en voor de televisie te demonstreren. Gedurende de jaren in de VS heeft hij alle uitdagers geaccepteerd. Het waren in totaal 270 verschillende mensen. De overgrote meerderheid is verslagen met slechts één stoot. Een gevecht duurde nooit langer dan drie minuten en duurde zelden meer dan een paar seconden. Zijn principe was simpel; als hij door je heen ging was het over. Als hij je raakte was je gebroken. Als je zijn stoot blokkeerde was je arm gebroken of verplaatst. En als je niet afweerde dan was je rib gebroken.

Hij kwam bekend te staan onder de naam The Godhand; Eén slag meteen dood. Sosai Masutatsu Oyama is overleden op 26 april 1994 ten gevolge van longkanker.Oyama is zeventig jaar oud geworden.

Vandaag de dag wordt de IKO, de grootste karate organisatie ter wereld met meer dan twaalf miljoen leden in 135 landen geleid door Shokei Matsui.

 

Geduld, respect en waardering zijn de hoeksteen van het karate dat wordt uitgedrukt in de groet Usu. Dit betekend geduld, respect en waardering voor de tegenstander, scheidsrechter, leraar, de sportschool, mede beoefenaars en jezelf. Dit consequente respect en de discipline die norm hoog te houden zorgen voor gezonde en evenwichtige mensen. Het is niet alleen sport maar een Art; het is een kunst. En in de laatste plaats fysiek vooral mentaal. Veel delen in de hersenen zoals motoriek, evenwicht, bloedcirculatie en ademhaling worden ‘getraind’ en daardoor leer je je te beheersen met je eigen geest. Lichamelijke reacties leer je bij invloeden van buitenaf -uiteindelijk- met je geest controleren, beheersen en reguleren. Misschien zeggen ze daarom; om een ander te verslaan moet je eerst jezelf overwinnen.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *